Tutorial :Facebook Share Button

Assalamualaikaum..
sekarang Gmey nak ajarkan cara letak facebook share button lak..
tuk tutorial laen korang leh klik sini..
tuw lar share button..
k senang je cara nya..ikut step niy epp..

1. Dashboard >> Design >> Edit Html >> Tick Expand Widget Template
2. pastu ,klik f3 dan cari kod ini ..

<div class='post-body entry-content'> 
ataupun kod yang ini 
data:post.body
3. jump?? pastu , korang copy pulak kod di bawah ini : 

<div style='float:right;padding:4px;'>

<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'

type='button_count'/> 

<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>


4. Pastekan DI ANTARA kedua-dua kod cari tadi.. kod - kod tuh , dekat2 jer..
Contoh macam ini :
(klik untuk zoOm n lebih jelas)
*jangan lupa TICK EXPAND :kotak atas tuw..
*Yang kotak dalam tuh , kod yang Gmey suruh carikan...dan paste kod, diantara dua kotak tuw lar
5.siap ke ? Jangan SAVE Lagi . PREVIEW dulu , kalau menjadi , SAVE lah!

~SELAMAT MENCUBA~





0 Comment:

 

About Me

Hi, Selamat datang ke BLOG Gmeyz, Semua cerita suka duka gmeyz ada kat sini sampai bila2.. Baca kalau rasa suka, blah kalau rasa menyampah.. make it easy.. bye..!