Tutorial :Facebook Share Button

Assalamualaikaum..
sekarang Gmey nak ajarkan cara letak facebook share button lak..
tuk tutorial laen korang leh klik sini..
tuw lar share button..
k senang je cara nya..ikut step niy epp..

1. Dashboard >> Design >> Edit Html >> Tick Expand Widget Template
2. pastu ,klik f3 dan cari kod ini ..

<div class='post-body entry-content'> 
ataupun kod yang ini 
data:post.body
3. jump?? pastu , korang copy pulak kod di bawah ini : 

<div style='float:right;padding:4px;'>

<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'

type='button_count'/> 

<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>


4. Pastekan DI ANTARA kedua-dua kod cari tadi.. kod - kod tuh , dekat2 jer..
Contoh macam ini :
(klik untuk zoOm n lebih jelas)
*jangan lupa TICK EXPAND :kotak atas tuw..
*Yang kotak dalam tuh , kod yang Gmey suruh carikan...dan paste kod, diantara dua kotak tuw lar
5.siap ke ? Jangan SAVE Lagi . PREVIEW dulu , kalau menjadi , SAVE lah!

~SELAMAT MENCUBA~





0 Comment:

 

Facebook Page

About Me

Hi, Selamat datang ke BLOG Gmeyz, Semua cerita suka duka gmeyz ada kat sini sampai bila2.. Baca kalau rasa suka, blah kalau rasa menyampah.. make it easy.. bye..!