INDONESIA TRIP 2017

-   JAKARTA & BANDUNG   -


Hi, entry kali ni, gmey nak kongsi pengalaman gmey ke Jakarta dan Bandung, 
First sekali TQ pada traveloka untuk tiket murah dan penginapan murah.. muachh cikit..

Flight tiket Malaysia Airlines, AOR - KL - JAKARTA &  JAKARTA - KL - AOR, hanya RM300.++, termasuk meal dan luggage 30kg.

27 April  - 1 Mei  2017 
nak share sikit itinerary gmey kat sana..💓💓


Log Hari 1 : 27 April  2017

Flight AOR - KL 2.30pm sampai KL 4.30pm, sebab delay sikit.. Sampai KLIA terus kalut cari gate ke CGK Jakarta. sebab flight jam 5.53pm. Sebelum tu gmey tukar dulu duit RM200 ke Rupiah di Money Changer airport, jangan tukar banyak di airport, sebab rugi.. sampai jakarta nanti kita tukar semua ya..:)

8.00PM (Waktu Jakarta) tiba di airport Jakarta,
Jakarta waktu dia lewat sejam dari malaysia, 
jadi kalau Malaysia pukul 9pm di sini baru 8pm.. 
Sampai airport Jakarta terus cari kedai simcard,
ada satu je kedai sim kat airport ni, pulsa di panggilnya ya.. 
walaupun agak mahal terpaksa beli, 
180k rupiah (RM58). 
Dengan internet sebulan 2GB dan beberapa minit free call.

Online terus booking uber untuk ke Red Planet Hotel, 
Pasar Baru Jakarta, bayar uber 105k rupiah (RM34), 
jalan jakarta mecet bangat deh.. penat tenat jalan kat sini.. fush.. 
airport ke hotel lebih kurang hampir 1 jam..
*Uber jangan lupa tukar nombor telepon ke nombor telefon 
indonesia, nanti driver nak call xdapat..



Ramai orang tanya tak upah supir ke ? 
dah survey harga supir di jakarta dan bandung, 
harga sehari dari 7pagi-7ptg 500K-600K (RM160-RM200),
so lagi berbaloi naik public transport sebab kat sini ada
pelbagai public transport , nak selesa dan murah guna uber je..

Sampai hotel dalam jam 9pm mandi2 terus keluar cari makan
dan money changer..
area dekat hotel ada money changer 24jam, rate dia tinggi jugak 
RM1 = 3,000 Rupiah, so tukar la sikit buat belanja.. 
time ni memang pening dah duk kira duit, juta2 ribu2,
dengan jalan mecet, ramai manusia tak tau nk cakap..
huhu..


Singgah beli Murtabak Jagung Cheese.. 115k (RM37), 
makan dua potong je, tak sedap sangat pun.. hmm, 
ntah la ramai orang cakap sedap.. bagi gmey biasa ja, 
Murtabak dia macam apam balik kat Malaysia je..


Dari hotel ke murtabak kitorang jalan kaki,
nak lintas jalan punya susah wei.. 
lepas beli murtabak terus ke Monus, guna apps GOJEK..
naik motor ke Monas 6k rupiah je (RM1.95)..
Geng Gojek bersepah kat jakarta,
so senang kalau nak pergi mana2..

National Monument (Monas)

Monas ni malam2 dah tutup..
cuma ada tempat lepak untuk nikmati malam jakarta,
tepi monas malam2 ada gerai2 jual pakaian, dan makanan.
Lepak- lepak selfie sini dah bosan
booking uber balik hotel 17k(RM5.50).

Sampai dekat hotel gedik lapar nasi pulak..
nasib area hotel ada kedai makan.. singgah makan kedai depan hotel.
menu takde harga memang kena kapak arh..
dua orang makan 97k (RM31)  masih murah tapi
untuk kedai tepi jalan memang diorang tengok pelanggan,
caj ikut suka, kalau nak selamat kat jakarta kena makan
kedai yang dah siap tulis harga ..:)
---------------------------------------------

Log Hari 2 : 28 April  2017

Pagi ini kami ubah plan nak ke bandung, sebab pening duk jakarta ni,
Mas Fajar Uber cakap Jakarta adalah sebuah bandar yang kejam.. 
kejam ke ?
nak tau kejam ke tak try la nanti .. huhu..

Pagi ni 7.00am check out hotel terus booking uber ke jakarta museum history 20k (RM6.50).

 photo2 sini.. nice

Ronda2 sini satu jam.. pastu cari stesen train untuk ke bandung,

 Nak kepastian sama ada statsiun jakartakota tu ada train ke bandung atau tak, tanya je masyarakat sekitar..
Stesen train ke Bandung boleh ke Stasiun Gambir
stasiun jakartakota xde train ke bandung ye..
temenung jap.. nak lintas jalan susah.. 😭😭

Dari stasiun Jakartakota ke Stasiun Gambir, kitorang naik ojek motor tayar tiga warna biru.. 70k (RM22) , mahal tapi saja nak try naik jugakk.. sambil nikmati kesibukan kota jakarta, kat sini memang kena pakai mask, debu banyk kalau naik ojek.. naik ojek ni memang extreme weih.. dia potong sini, pitas ni..
pewh..!
Jalan raya dipenuhi dengan gojek bike,grab bike.. sesak weih jalan..


Ha.. ni lah ojek biru .. bersepah tepi jalan..
tapi bagi yang nak jimat dan selamat, naik uber je lah ye..
lagi pun ojek ni muat2 untuk 2 orang je..

​ Dari Stasiun Gambir nk bandung tiket habis pulakk alohh.. terpaksa la booking uber untuk ke cikini. Di Cikini ada Baraya Travel Servis transport Van untuk ke bandung. Uber ke cikini 10.5k (RM3.40)

Tiket Baraya Travel ni 85k (RM27.60), kalau nak booking tiket just call je office diorang,( +62 21 7244999 ), call untuk booking, sampai nanti ambil tiket baru bayar..
Sambil2 tunggu Van jam 10am, kami breakfast di Restoran Nasi Padang depan Baraya Travel Cikini.


Nasi Padang untuk 2 orang ni 34K (RM11.00)
order nasi dapat teh o dengan air suap sekali.. :)
sedap juga.. kena dengan selera..
Lepas makan lepak kat mall Baraya Travel ni.. seberang jalan tu la Nasi Padang tadi :)
----
Sampai di stesen Baraya Travel Surapati, Kota Bandung. Booking uber dapat Mas Fajar.. Baik orangnya dan peramah.. sembang2 dengan Mas Fajar dia cakap boleh bawa ke Tangkuban Parahu esok.. Jadi save nombor esok tak payah ber'uber.. ikat tepi.. :)
Mas Fajar hantar suggest Vio Hotel, Jalan Cimanuk. katanya okey..
So kami check in walk in je..
Harga hotel termasuk breakfast 2 Hari  1Juta 50k.. juta weih haha..
Breakfast hotel ni sedap.. bilik ok, cuma sempit sikit.. Wifi je tak berapa nak ok..

Lepas check in kitorang mandi2.. terus booking uber ke Trans Studio Bandung.

- Vio Hotel, Cimanuk -
- Trans Studio Bandung - 
Tiket Trans Studio 200k (RM65) seorang. Agak berbaloi jugak la.. game tak de la banyak sangat cuma menarik.. Car Race, Bike Race, Magic Show..
----
 Lepas puas main kitorang lepak Trans Studio Mall, sebelah je dengan Trans Studio Bandung theme park.. 
Makan Nasi Goreng Gila..
Nama je gila.. tak gila pun.. huhu..
--
Lepak tu kitorang booking uber ke Alun-Alun Kota Bandung.. 
uber 30k(RM9.80) tak jauh sangat cuma jalan memang jem.. mecet bangat..


" Dan Bandung bagiku buka cuma masalah geografis, lebih jauh dari itu melibatkan perasaan yang bersamaku ketika sunyi .."

Jalan sibuk tak pernah sunyi,, huhu..

Jalan sikit depan alun-alun tu ada walk street, macam-macam show ada, show hantu2 pun banyak.. dekat dengan Gedung Merdeka

 Walk street depan Gedung Merdeka - Alun2..

Lepas penat pusing2, booking uber balik hotel, 10K(RM3.20)
sampai hotel lepak minum di Cafe sebelah hotel..

-----------------------------------

Log Hari 3 : 29 April  2017


on typing............

Please wait and visit again.. :)


0 Comment:

 

Facebook Page

About Me

Hi, Selamat datang ke BLOG Gmeyz, Semua cerita suka duka gmeyz ada kat sini sampai bila2.. Baca kalau rasa suka, blah kalau rasa menyampah.. make it easy.. bye..!